ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Църквище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Църквище

Църквище е село в Западна България. Намира се в община Златица, област София.

Отстои на 3 км западно от гр. Златица, на 7 км северозападно от гр. Пирдоп и на 4 км североизточно от село Челопеч. Столицата София е на 75 км в западна посока.

Разположено е в планински район в полите на Стара планина, а надморската му височина достига 740 м. Климатът е умерено-континентален, под влияние на студени северни (нахлуващи през Дунавската равнина и Златишкия проход) и топли субтропични (нахлуващи по поречието на р. Тополница) въздушни маси.

Постоянното население на Църквище наброява около 276 души.

Селото е сравнително добре уредено с изградена инфраструктура - асфалтирани и осветени улици, водопреносна и електропреносна мрежи. Всички мобилни оператори имат покритие, жителите имат достъп и до кабелна телевизия и интернет връзка. Редовен автобусен транспорт го свързва с близките населени места.

Тук функционират кметство, читалище с библиотека, магазин, заведение и семеен хотел с ресторант. Медицинска помощ ще получите в общинския център, където освен медицински център работят и учебни заведения. Най-близките специализирани болници са в столицата София.

 

Туризъм и забележителности

Църквата "Св. Великомъченица Екатерина" е построена върху останките на стара кръстовидна църква. Празникът на селото се отбелязва на деня на светицата - 24 ноември.

Посетителите му могат да си направят излети в планината, барбекю, да практикуват парапланеризъм, районът е подходящ и за планински туризъм до вр. Свищи плаз, селски туризъм и ски спорт в комплекс "Кокалско".

Любителите на риболова могат да отидат на екскурзия до язовир Душанци (15 км). Там се лови червеноперка,  , платика и др. Мястото е подходящо за пикници и почивка.

Други интересни туристически обекти в близост са Еленската базилика, Копривщица, Етрополският манастир и др.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: