ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Трудовец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Трудовец

Трудовец е село в Западна България. То се намира в община Ботевград, Софийска област.

Отстои на 4 км източно от гр. Ботевград, на 8 км западно от гр. Правец и на 63 км североизточно от София

Разположено е в Ботевградската котловина в подножието на Стара планина, а надморската му височина достига 370 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с топло лято и студена зима, като е характерно, че слънцето грее целогодишно.

Селото е едно от големите в общината и е доста добре уредено. Основните улици са асфалтирани и осветени. Всички мобилни оператори имат покритие, също така достъп има и до кабелна телевизия и интернет. Изграден е централен водопровод, както и електропреносна мрежа.

Постоянното население наброява 3195 души. Основен поминък е земеделието. На територията му работят две големи промишлени предприятия "Грамер" АД, производител на седалки за всички превозни средства и фирма "Бовис" АД, заето в хранително-вкусовата промишленост.


Редовен автобусен транспорт го свързва със съседните населени места и осигурява добрите комуникации.

Тук функционират кметство, основно училище, обединено детско заведение, спортни клубове и читалище. Двама общопрактикуващи лекари са поели здравната грижа за местните. В Ботевград работят средни училища, както и медицински център. Най-близките болнични заведения са на територията на столицата.

Изградени са паметници на загиналите през войните, на антифашистите и на поета Никола Ракитин, чието име носи и читалището.

Селото е известно с културната си самодейност, както и с качественото вино, което жителите му произвеждат.

Любителите на риболова могат да се възползват от условията за спортен риболов, при рибарника на хотел "Златна рибка".

Могат да бъдат видени останки от стар римски път - Друма, както и надгробни могили. Вляво от пътя се намира старата църква "Св. Георги", тя е почти разрушена, еднокорабна и датира от края на XVI век. През 1987 г. е обявена за паметник на културата.

Източници: http://trudovec.com, http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: