ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Скравена

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Скравена

Скравена е село в Западна България. То се намира в Община Ботевград, Софийска област.

Отстои на 5 км северно от общинския център Ботевград по посока гр. Мездра, на 55 км от столицата София, на 11 км от град Правец и 37 км от град Ябланица.

Населението наброява около 1800 жители.

Село Скравена е разположено в северната част на Ботевградската котловина, Надморската му височина е средно 320-330 метра, а теренът - равен с много слаб наклон на север.
Климатът, както в цялата Ботевградска котловина, често е суров – с дълга зима, краткотрайна пролет – прохладна и ветровита, а лятото тук е сухо и горещо.
През  Скравена преминава река Бебреш - дълга 46 км, която извира под връх Звездец в Стара планина.

Селото е благоустроено, с централна газопреносна мрежа и поддържана инфраструктура. Изградени са също и електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи и канализация.
Тук функционират основно училище, обединено детско заведение, читалище. Има магазини, заведения, аптека.
Редовен автобусен транспорт до селищата в областта.

Туризъм и забележителности

Паметник-костница на Ботевите четници в Скравена - На 3 юни 1876 год. в селото са донесени набучените на колове 10 глави на Ботеви четници. Жителите на селото ги откупуват и погребват. Днес тленните им останки са положени в Паметник-костница, открит през 1982 год. Всяка година в Скравена се организират възпоменателни чествания. Село Скравена със своя Паметник на Ботевите четници е записано под № 82 в "Стоте национални туристически обекта" на България.

Манастирът "Свети Николай" се намира в югозападното подножие на Лакавишки рид, на 2 км от Скравена. На мястото е съществувало езическо светилище, върху което по времето на цар Петър е издигнат християнски храм. През 1938 г. на свещеник от с. Челопеч се явява в пророчески сън Св. Николай, като му разкрива манастир, разрушен от турците. С започването на разкопки са открити основи на опожарен храм, килия с голямо огнище и скелети на хора, участвали в отбраната на манастира срещу турците.

Манастирът "Свето Преображение", наричан още Новаченски или Скравенски манастир се намира в местността Баткун в Лакавишкия рид на Западния предбалкан на 4км от с. Скравена и на 5км от с. Новачене. Манастирът е снован по време на Втората българска държава, разрушен е от турците, но е възобновен от Св. Пимен Софийски през 1608 г. През ХІХ в. отново е разрушен. Възобновен е през 1930 г.
Представлява комплекс от черква, в която са запазени фрагменти от стенописи, останали от стария храм и жилищна сграда.
В съседство до Манастира е пещерата Меча дупка.

В близост са открити основите и на друга църква, която се е наричала "Успение на пресвета Богородица". Върху разкопаните основи днес се издига нов храм, а до него се издига дъб на около 520 години, висок 25 метра. Под него е гробът на монахиня Людмила (1899-1986 г.) която е посветила живота си за възстановяването на манастира.

Източник: http://www.bgtourinfo.eu/
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: