ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Рибарица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Рибарица

Рибарица е село в Западна България. Намира се в община Етрополе, област София.

В България има още едно населено място, носещо същото наименование в община Тетевен, област Ловеч

Отстои на 5 км източно от гр. Етрополе, на 9 км западно от съседното село Ямна и на 85 км североизточно от столицата София.

Разположено е в полите на Стара планина, а надморската му височина достига 593 м. Умерено-континенталният климат с прохладно лято и студена зима, която продължава четири-пет месеца.

Инфраструктурата е сравнително добра - централните улици са асфалтирани и осветени, изградени са водопреносна, електрическа и съобщителна системи. Всички мобилни оператори имат покритие, интернет връзка. Автобусен транспорт го свързва с общинския център.

Постоянното население наброява 205 души.

Тук функционират кметство, магазин и заведение. Най-близките учебни заведения работят в гр. Етрополе, където има и медицински център. Специализираните болниците са на територията на столицата.

Близо до селото е разположен един от най-известните манастири в околността, част от списъка на 100-те национални туристически обекта, Етрополският манастир "Св. Троица". Основан е още през  Второто българско царство. Неколкократно е бил разрушаван и възстановяван, а през ХVІІ век се превръща във водещо книжовно средище. Тук се развива и усъвършенства прочутата етрополска зографска школа Варовитец. Васил Левски е намирал убежище в манастира по време на своите обиколки из страната. Днес една от приземните стаи в обителта е превърната в негов музей. Църквата на манастира е строена в средата на ХІХ век и впечатлява с цветните си прозорци.

Благоприятните климатични условия и природните дадености са добра база за развитие на селски и екотуризъм, на ловен и ски туризъм, алпинизъм и спелеология.

Най-забележителни природни феномени са травертиновите водопади - Варовитец, висок 10 - 12 м, в непосредствена близост до Етрополския манастир, и Враната вода, висок 30 - 40 м, образуван от водите на буен карстов извор.

За туристите интерес представляват градският исторически музей, църквата "Св. Архангел Михаил", еврейската кула от XIV век и градската отбранителна кула и църквата "Св. Георги". Изградена е изцяло от речен камък.

Двадесет и четири къщи от Възраждането привличат вниманието на посетителите. Красиво разположени по течението на река Малки Искър, те се отличават с богатата си дърворезба по тавани, врати, таблени долапи, кошове на огнища, колони и др.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки:http://www.panoramio.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: