ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Разбоище

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Разбоище

Разбоище е село в Западна България. Намира се в община Годеч, област София.

Отстои на 25 км западно от гр. Годеч, на 21 км в същата посока от с. Туден, на 11 км североизточно от с. Калотина и границата със Сърбия. Столицата София е на 68 км югоизточно.

Разположено е в широка котловина в началото на Старопланинския масив, до течението на р. Нишава, на надморска височина от 689 м. Климатът е умерено-континентален и попада под влиянието на релефните форми, като се характеризира със студена зима и топло лято. Най-студеният месец е януари, а най-топлият юли. 

Инфраструктурата е сравнително добре уредена. Автобусен и железопътен транспорт свързват селото с останалите населени места. Централните улици са осветени и асфалтирани. Има изградени водопреносна и електропреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие.

Постоянното население наброява 23 души.

Тук функционира смесен магазин. Кметството е в с. Туден и обслужва двете села. За здравето на населението се грижат общопрактикуващите лекари и стоматолозите в поликлиниката в Годеч. Отново там са и най-близките учебни заведения.

До селото се намира една от културните забележителности в общината - Разбоишкият манастир "Въведение Богородично", скрит в скалите образувани в дефилето на р. Нишава.
Самата река е подходяща за практикуването на риболов.
Малко преди селото по пътя от село Туден има отбивка за Букоровския манастир "Св. Георги Победоносец". Той е уникален с това, че има пет църкви, от които една е действаща. Пред нея има стари кръстове, на които са изписани имена на светци. Тук е намерен и най-старият календар, откриван в Европа. Бил под формата на костенурка и днес се пази в музей.

Надолу по течението на реката се намира природното образувание "Котлите". То представлява живописен водопад, в който водата се стича от едно карстово образувание, подобно на паница (котел), във второ и тогава реката продължава да се стича. В близост до него, на 60 метра височина в горната част на скалния венец, се намира едноименната пещера Дракула. Тя е суха, хоризонтална, с дължина 42 м. Входът е широк с висок свод. Във вътрешността пещерата има висока основна галерия, а подът е покрит с пръст и дребни кални късове. Краят на пещерата завършва с комин, през който се стича вода при дъжд.

Ако сте почитатели на планинското колоездене, тук ще откриете множество пътеки, предлагащи идеални условия за този вид спорт.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: