ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Радотина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Радотина

Радотина е село в Западна България. То се намира в Община Ботевград, Софийска област.

Отстои на 17 км северозападно от гр. Ботевград на 79 км североизточно от гр. София, на 37 км южно от гр. Враца, на 24 км в същата посока от гр. Мездра.

Населението наброява около 210 души.

Радотина се намира в планински район, на източния склон на Ржана планина, на 490 м надморска височина.
През него минава река Рударка.
Климатът, както в цялата Ботевградска котловина, често е суров – с дълга зима, краткотрайна пролет – прохладна и ветровита, а лятото - сухо и горещо.
Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Липсва изградена канализационна мрежа.
Тук функционира Читалище "Трифон Христовски", кметство, магазин. Най-близките учебни и здравни заведения са в общинския център- гр. Ботевград.
Редовен автобусен транспорт го свързва с населените места в областта.

Туризъм

Селото е с много красива природа. Има условия за практикуване на селски, планински и еко туризъм. Обозначени са туристически пътеки. Наблизо се намира хижа Лескова.
Над селото се намират останките на древната крепост "Градище".
На местността Маринков рът се намира паметник на загиналите през войните от селото.

Водопад Скакля е сред най-високите български водопади. Бурна, шумяща и кристална водата се спуска от 140 метра височина. Водопадът впечатлява със своето величие и красота. Разположен е в един от най-живописните дялове на Врачанския балкан, сред вековни зелени гори и непристъпни скали. През лятото водата му намалява. Пътят към водопада тръгва от окръжната болница на Враца.

В близост се намират Пещерата Леденика и Черепишкият манастир.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: