ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Поповяне

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Поповяне

Поповяне е село в Западна България. То се намира в Община Самоков, Софийска област.

Отстои на 22 км северозападно от гр. Самоков, на 41 км южно от гр. София и на 31 км северозападно от к.к. Боровец.

Населението наброява около 300 души.

Разположено е в полите на планината Плана и източния край на Самоковското поле, на надморска височина от 970 м. В близост е до планините Витоша, Рила и Верила, към които се разкрива прекрасна гледка от високите части на селото.
Климатът е умерено континентален. Върху него оказва влияние близостта на планините. Именно те спират бурните ветрове и снегонавявания. Характерни са хладно лято и продължителна зима. Средните януарски температури за района са около -2,6 ºС, а през  юли –  около 18,5 ºС.

Селото е благоустроено и с поддържана инфраструктура. Тук има читалище, магазин за хранителни стоки и кметство. Учебни и здравни заведения има в гр. Самоков, а лекар - в  Белчин /15 км/.
Редовен автобусен транспорт го свързва с населените места в общината и гр. София.

забележителности:

  • Конната база, която предлага на посетителите езда сред природата и индивидуални уроци по езда.
  • В близост до селото в Плана планина се намира Алинският манастир "Свети Спас" с интересни стенописи от 17 век.
  • Скалата Момина сълза, от която непрекъснато капят капки лековита вода.
  • Средновековната крепост Алинско кале - останките от крепостната стена на места достигат до височина от 2,5 метра. В миналото стените са ограждали двор с площ около 3 декара. Крепостта е проучвана от археолози.
  • Язовир Алино, който е популярен сред риболовците в региона.
  • На 5 км от Алино е балнео-лечебният курорт Белчински Бани. Минералната вода е с много висока температура и се използва за лечение на болести на опорно-двигателния апарат, на нервната система и др. 
  • Недалеч от селото започва територията на Национален парк “Рила”. Той е най-големият в България и един от най-големите в Европа. Създаден е с цел да се съхранят горски, субалпийски екосистеми, образуващи уникален природен комплекс. Площта на резервата е 12 393,7 ха и обхваща значителна територия около  с. Бели Искър и връх Мусала. Той е любимо място за туристи, природолюбители и естествоизпитатели. Хижите в Парка и мрежата от поддържани туристически пътеки създават условия за практикуване на пешеходен туризъм.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: