ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Подгорие

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Подгорие

Подгорие е село в Западна България. Намира се в община Костенец, област София.

Отстои на 13 км северозападно от гр. Костенец, на 30 км североизточно от гр. Самоков и на 7 км северозападно от с. Пчелин. Столицата София е на 85 км северозападно.

Разположено е в планински район в Ихтинманската Средна гора, а надморската му височина достига 751 м. Климатът се характеризира с топло лято и студена зима. Есента е по-слънчева и по-топла от пролетта. Валежите и облачността са умерени, броят на мъгливите дни е сравнително малък.

Постоянното население наброява около 38 души. 

До него има асфалтов достъп, електрифицирано и водоснабдено е. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с общинския център.
Параклисът "Св. Илия" до село Подгорие датира от 1924 г. Църквата има голям двор с навеси и маси, всяка година, на храмовия празник, тук се организира събор.

В съседното село Пчелин има отлични възможности за туризъм, заради басейните с лековита минерална вода.

Интерес за туристите представлява езерото на Вили Костенец, което заедно с допълнително изградените басейни предоставя условия за риболов и отдих. На брега му функционира ресторант.
Пак там се намира Костенският водопад (описан от Иван Вазов през 1917 г. в "Какво пее планината" и "Костенец – пътни бележки"). Водопадът се намира в центъра на курорта и от него тръгват всички планински маршрути в тази част. Височината на пада на водата е около 10 м. 

Християнски храм с историческа, културна и художествена стойност е "Вси Светих" в съседното село Очуша, където се пазят икони от 19. век.
Само на два километра е Очушкият манастир основен през 19. век и възобновен през 1923 г. Манастирът представлява комплекс от еднокорабна и едноапсидна църква и жилищна сграда. Дворът на манастира е благоустроен за пикник сред природата.

Живописната природа и спокойствието създават добра предпоставка за развитие на културно-познавателен и селски туризъм.

Източници: Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: