ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Новачене

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Новачене

Новачене е село в Западна България. Намира се в община Ботевград, област София.

В България има още едно населено място, носещо същото наименование в община Никопол, област Плевен.

Отстои на 15 км северозападно от гр. Ботевград и на 73 км североизточно от столицата София. Съседните села Скравена, Гурково и Литаково са съответно на 5 км югоизточно, на 4 км западно и на 7 км югозападно.

Разположено е в северната част на Ботевградската котловина, а надморската му височина достига 320 м. Климатът, както в цялата котловина, често е суров – с дълга зима, краткотрайна пролет – прохладна и ветровита, а лятото е сухо и горещо.

Селото е благоустроено и има поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Основните улици са асфалтирани и осветени, като има и частично прокарана канализация. Редовен автобусен транспорт го свързва с населените места в областта.

Постоянното население наброява около 1424 жители.

В Новачене функционират кметство, църква, основно училище, читалище, детска градина, търговски обекти и заведения. Най-близкият общопрактикуващ лекар работи в съседното село Литаково, а специализирана медицинска помощ ще получите в медицинския център в Ботевград, където има също средни училища. Болниците са на територията на столицата.

Според легендата името на селото идва от един новодошъл, когото нарекли Новак и оттам Новачене.

Манастирът "Свето Преображение", наричан още Новаченски или Скравенски манастир се намира в местността Баткун в Лакавишкия рид на Западния предбалкан (на по-малко от пет километра от селото). Манастирът е основан по време на Втората българска държава, разрушен е от турците, но е възобновен от Св. Пимен Софийски през 1608 г. През ХІХ в. отново е разрушен. Възобновен е през 1930 г. 
Представлява комплекс от черква, в която са запазени фрагменти от стенописи, останали от стария храм и жилищна сграда.
В съседство до Манастира е пещерата Меча дупка.

Манастирът "Свети Николай" се намира в югозападното подножие на Лакавишки рид, на 2 км от Скравена. На мястото е съществувало езическо светилище, върху което по времето на цар Петър е издигнат християнски храм. През 1938 г. на свещеник от с. Челопеч се явява в пророчески сън Св. Николай, като му разкрива манастир, разрушен от турците. С започването на разкопки са открити основи на опожарен храм, килия с голямо огнище и скелети на хора, участвали в отбраната на манастира срещу турците.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: