ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Мусачево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Мусачево

Мусачево е село в Западна България. То се намира в Община Елин Пелин, област София.

В България има още едно село, носещо името Мусачево - в община Гълъбово, област Стара Загора.

Отстои на 3 км на запад от гр. Елин Пелин, на 23 км източно от центъра на гр. София, на 9 км северно от магистрала Тракия и на 7 км южно от магистрала Хемус.

Населението наброява около 3 890 души.

Селото е разположено в източната част на Софийското поле. Релефът е високоравнинен, със средна надморска височина от 558 м.
В климатично отношение районът попада в област с умереноконтинентално климатично влияние. Отличава се с умерено топло лято и сравнително хладна зима. Средната януарска температура е -1,8 С, а  средната юлска е 18,0 С.
През Мусачево протича малка рекичка, а в покрайнините минават други  две реки - Лесновска и Матица.
В близост се намира язовир Мусачево. В общината има три геотермални извора. Със статут от държавно значение е изворът в с. Равно поле, където минералният състав на водата и дебитът позволяват развитието на балнеоложки център.

Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Има частично изградена канализационна мрежа.
Функционират Основно Училище "Иван Вазов", Целодневна Детска Градина "Пчелица", Читалище "Отец Паисий",  магазини за хранителни стоки, заведения. 
Здравно заведение и лекарски практики има в общинския център.
Удобен транспорт до София - може да се стигне с автобуси и маршрутни таксита от ж.п. гара Север, автогара Подуяне, автогара Юг и хотел Плиска, както и с влак от Централна гара София. Мусачево е гара на ж.п. възела - с. Казичене - Столник.

Мусачево има добри традиции в биволовъдството и в отглеждането на зърнени култури.   
На територията на селото работят цехове за производство на дрехи, метални изделия, ПВЦ дограма и др. Има и склад за автомобили, склад за дървен материал и изделия от дърво.

Селото е предпочитано от много хора за закупуване на имоти, поради близостта и добрите транспортни връзки със Столицата.

ТУРИЗЪМ

Природните дадености са отлични за туризъм. Развит е международен ловен туризъм в ловно стопанство "Арамлиец" и "Витиня".

Има възможности за развитие на селски туризъм и за изграждане на бази за отдих.

Язовир Огняново предлага чудесни условия за водни и моторни спортове, а язовир Григорево - условия за спортен риболов.

В землището на село Равно поле е построен „Св. София” Голф Клуб и Спа - комплекс на световно ниво, с голф игрище по дизайн на легендата в голфа Пол МакГинли, с модерни решения и изумителна гледка към планината Витоша.
Клубът е открит през 2004 г.  и разполага с голф магазин, инструктори, както и с модерен спа център за разпускане след оспорвано състезание. Тук също има и голф академия с инструктори.
Тук почти всеки месец се организират турнири. Дори през зимните месеци дейността не замира – тогава се провежда дългоочакваният и вълнуващ турнир на сняг.


Източник: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: