ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Миланово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Миланово

Миланово е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

В България има още едно населено място със същото наименование - в община Велики Преслав, област Шумен.

Отстои на 26 км северно от гр. Своге и на 67 км в същата посока от столицата София. Село Лакатник е на 15 км южно, селата Церово и Бов са съответно на 20 км и на 30 км в същата посока, а село Елисейна е на 20 км югоизточно.

Разположено е в планински район по склоновете на Стара планина, в близост до Искърското дефиле, а надморската му височина е между 300 и 1500 м. Климатът се характеризира с относително студена зима, прохладно лято и по-ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната. 

Постоянните жители на селото са около 486 души. Изградени са водопреносна и електропреносна системи. Централните улици са асфалтирани и осветени. Мобилните оператори имат покритие.

Тук функционират кметство, читалище с библиотека, детска градина, магазин и заведение. Най-близките лекар и зъболекар са в с. Церово, а медицински център има на територията на общинския център, където работят и училища.

Преди 1950 г. селището се казва Осиково от дървото осика - трепетлика. Преименувано е Миланово по името на въстаника, загинал през 1923 г. Милан Петров Трупльов. Останки от къщата му все още могат да бъдат видени.

Любопитна културна забележителност е църквата "Рождество Богородично" в селото, която вероятно е построена през 1492 г. Тя е еднокорабна, а в нея са частично запазени стенописи от XVI в.

В селото могат да бъдат видени т.нар. къщи-плетарки, направени от дърво и кал с покриви от каменни плочи.

В землището му са разположени Лакатнишките скали и еко пътеката към тях. Те са защитена местност и притежават най-богатата пещерна фауна в България, до тях се намира и най-дългата и интересна пещера Темната дупка. В района има и множество други по-малки пещери, както и причудливи карстови образувания.

Православен манастир "Седемте престола" ("Света Богородица") се намира в красивата долина на сравнително малката река Габровница, на пътя от гара Елисейна в Искърското дефиле. Той е сред Стоте национални туристически обекта и има печат целогодишно. Достъпен е за автомобили по тесен асфалтиран път от гара Елисейна в Искърското дефиле.

През 2007 г. е открита "Вазовата екопътека", свързваща с. Бов със с. Заселе. Пътеката е с нови огради, мостове, добавено е нощно осветление по ръба на скалния венец покрай пътеката. Има кошчета за боклук, пейки, беседки и информационни табла.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://www.osikovo-milanovo.com/cgi-bin/index.cgi?content=1&lang=bg
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: