ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Макоцево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Макоцево

Макоцево е село в Западна България. То се намира в Община Горна Малина, Софийска област.

Разположено е на около 40 км от гр. София, на 19 км от гр. Елин Пелин, на 40 км от гр. Пирдоп и на 65 км от гр. Панагюрище. Съседните села на с. Макоцево са с. Саранци, което се намира на 5 км, и с. Чеканчево - на 3 км.

Природа и Климат

Климатът на община Горна Малина е умерено-континентален. Наличието на планинските масиви предотвратява проникването и влиянието на средиземноморските топли течения, поради което в тези зони зимата е сравнително студена и продължителна, а лятото относително горещо. Най-много валежи падат през пролетно-летния сезон.

Природата в този район се е запазила в натуралния си вид. Няма замърсяване на подземните и повърхностните води. Промишлената дейност, която се извършва в този район не причинява проникването на вредни вредни емисии в атмосферата над разрешената концентрация. Проведените изследвания са доказали, че община Горна Малина е една от най-чистите в Софийската област.

Традиции и забележителности

В селото се намира малък параклис, който в момента се възстановява. Параклисът е свързан с много митове и легенди неговото име е "Св. Георги Победоносец".

Основната религия в селото е православно християнство. Църквата на селото е построена през 17 век и в нея има стенописи. Църквата е ремонтирана между 2000 и 2003 г.

Всяка година жителите на селото варят курбан в местността Падалото в чест на свети Илия.

инфраструктура

Селото има добра инфраструктура и се развива селски туризъм. Близостта до столицата обуславя възможността за множество културни развлечения, както на населението на общината, така и на нейните гости, а в Софийска област са концентрирани обекти от национално значение, национални паркове и защитени територии.

Източници: http://bg.wikipedia.org/  http://www.gornamalina.eu/ 
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: