ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Локорско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Локорско

Локорско е село в Западна България. То се намира в Столична община, Област София.

местоположение


Село Локорско се намира в подножието на Стара планина на около 15 км от София. Разположено е в красива местност, като борова и широколистна гора започват веднага след крайните къщи на селото. През селото минават три малки рекички, които почти пресъхват през лятото. На два часа път над него е един от най-високите върхове в Софийска планина — Драгунът (1110 м). Горските поляни са обсипани с цветя и гъби, които привличат много екскурзианти през почивните дни.

инфраструктура

През 1960-те и 1970-те години Локорско е благоустроено, всички улици са асфалтирани и е оформен новият център на селото. В покрайнините на Локорско е построен и най-големият на Балканите кравекомплекс.

Училищната сграда в Локорско е една от най-представителните в селата около София. Нейната внушителна фасада, боядисана в бяло, се вижда от цялото Софийско поле и е символ на селото. В училището има богата библиотека и се развива активна читалищна дейност. По-късно, поради липса на достатъчно ученици, в локорското училище за известно време е разположен интернат. Понастоящем сградата се обновява и ще бъде превърната във фирмен офис.

Църквата "Св. Николай" е построена през XVII век. Притежава интересни стенописи и е обявена за паметник на културата. В момента е в процес на реставрация.

транспорт

Автобусите, които обслужват селото са № 20, 24 и 28.

 

Снимки: МИРЕЛА
Използван източник: http://bg.wikipedia.org/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: