ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Кокаляне

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Кокаляне

Кокаляне е село в район Панчарево на община Столична, Област София.

Отстои на около 18 км югоизточно от центъра на гр. София и на около 2 км в същата посока от центъра на село Панчарево.
Село Кокаляне е разположено покрай р. Искър, в полите на Витоша планина, в най-ниските й склонове. Заобиколено е от всички страни с планински хълмове, в котловина с надморска височина от 700 м. Намира се до Панчаревското езеро и Самоковското шосе.

Климатът се характеризира с топло лято и студена зима. Пролетта е прохладна, докато есента е топла и често по-продължителна.

Селото разполага с кметство, лекарски кабинет, аптека, църква, няколко хранителни магазина и няколко ресторанта. До сградата на кметството е разположена чешма, под която тече река.

В Кокаляне са разположени няколко вилни комплекса в близост до природата. Някои от къщите са целогодишно обитавани. Разположени са насред планински релеф и разкриват прекрасен изглед към заобикалящите ги планини и гори. От по-високите места в планината има панорамна гледка както към селото, така и към столицата. Тук въздухът е чист, а местата за излет са много.

Туризъм

Кокалянският манастир "Св. Архангел Михаил" се намира в Плана планина, на около 4 км югоизточно от с. Кокаляне и на около 6 км североизточно от с. Железница, в подножието на вр. Манастирище - (1338 м.н.в). Манастирът е бил опожаряван два пъти, като в края на XIX в. е възстановен напълно. През 1969 г. е обявен за паметник на културата.
Манастирът e част от Софийската "Мала Света гора" и заедно с крепостта Урвич, Панчаревския манастир "Св. Никола-Летни" и крепостната черква-манастир "Св. Илия", образуват Урвичкия крепостен комплекс.

Местна културна забележителност е църквата "Св. Георги Победоносец".

За любителите на планинския туризъм има екопътека, тръгваща от с. Кокаляне и достигаща до с. Бистрица.

Панчаревското езеро е чудесно място за излети. По 5 километровата дължина на езерото, може да се упражняват различни видове спортове, като гребане, сърф, водни ски. Тук може да се наемат и гребни лодки. Около езерото има много маршрути, няколко залесени парка с кафенета и ресторанти, както и няколко минерални извора. Температурата на водата е 47 градуса. Тук може да се уловят блесна бяла риба и каракуда.

Транспорт

Селото се обслужва от една автобусна линия - № 2.
До гр. София отиват автобусни линии № 1 и № 4, чиито крайни спирки са край ресторант "Кокалянско Ханче".

Източници: www.wikipedia.org
Снимки: Мирела

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: