ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Карлиево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Карлиево

Карлиево е село в Западна България. Намира се в община Златица, област София.

Отстои на 5 км югозападно от гр. Златица, на 3 км югоизточно от съседното село Челопеч и на 8 км югозападно от гр. Пирдоп. Столицата София е на 74 км западно.

Разположено е в планински район, в полите на Средна гора, а надморската му височина достига 596 м. Климатът е умерено-континентален, под влияние на студени северни (нахлуващи през Дунавската равнина и Златишкия проход) и топли субтропични (нахлуващи по поречието на р. Тополница) въздушни маси.

Постоянното население наброява 209 души.

Селото е сравнително добре уредено - главните улици са осветени и асфалтирани, водоснабдено и електрифицирано е. Мобилните оператори имат обхват, също така е изградена интернет връзка и достъп до кабелна телевизия.

Тук функционират кметство, читалище, кафе и смесен магазин. Най-близките учебни заведения и медицинска помощ ще откриете в гр. Златица. Специализираните болници са в столицата София.

В селото има православна църква "Св. Евстатий", като на храмовия празник се организира голямо тържество.

Край него тече малка река, край която могат да се направят разходки и излети.

Районът е подходящ и за планински туризъм - преход до вр. Свищи плаз или селски туризъм, ски спорт в комплекс "Кокалско".

Любителите на риболова могат да отидат на екскурзия до язовир Душанци (15 км). Там се лови червеноперка, платика и др. Мястото е подходящо за пикници и почивка.

Други интересни туристически обекти в близост са Еленската базилика, Копривщица, Етрополският манастир и др.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://bg.wikipedia.org

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: