ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Каменица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Каменица

Каменица е село в Западна България. Намира се в община Мирково, област София.

В България има още две населени места, носещи същото наименование кв. Каменица, гр. Пловдив и село Каменица, община Струмяни, област Благоевград.

Отстои на 19 км югозападно от село Мирково и на 59 км югоизточно от столицата София. Село Петрич е на 8 км източно, с. Байлово е на 15 км северозападно, а село Смолско е на 14 км северно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина е между 670 и 890 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира с късна пролет, прохладно лято, топла и мека есен и кратка зима.

Селото е сравнително добре благоустроено - главните улици са асфалтирани и осветени. Изградени са водопреносна и елктропреносна мрежи, мобилните оператори имат покритие.

Постоянното население наброява 93 души.

Автобусен транспорт го свързва със съседните населени места.

Тук функционират кметство, смесен магазин и кафене. Общопрактикуващи лекари работят в село Мирково, където са и най-близките учебни заведения. Специализираната болнична помощ се осъществява на територията на столицата.

Селото граничи на запад с Ихтиманска Средна гора и ловно стопанство "Арамлиец", където са създадени отлични условия за лов на едър дивеч - елен, сърна, дива свиня, мечка, вълк.

Наблизо протича притокът на р. Тополница - Каменишка река. Любимо място за почивка на местните.

До съседното село Смолско се намира едноименен язовир, където се практикува спортен риболов. Водоемът е зарибен с шаран, амур, толстолоб, пъстърва и каракуда. Може да се лови и нощем.

Източници: http://bg.wikipedia.org , http://mirkovo.bg
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: