ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Калотина

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Калотина

Калотина е село в Западна България. То се намира в Община Драгоман, Софийска област

Отстои на 14 км северозападно от гр. Драгоман на 54 км западно от гр. София, на 2 км източно от ГКПП Калотина /на границата с Република Сърбия/.

Селото се намира в котловина, обградено от планинските върхове Габор, Равнище, Градище и Голи връх.
През котловината, в която е разположено селото, протича река Нишава, която води началото си от подножието на Стара планина. В нея се влива по-малката река Ежовица, която разделя селото на спирка Калотина и на село Калотина.
Климатът е умереноконтинентален. Лятото е горещо, а зимата хладна. Количеството на валежите е малко.

Постоянното население наброява 274 души.

Калотина е благоустроено и с добре развита инфраструктура.
Има редовен автобусен транспорт до гр. София /от АГ Север/. През селото минава ж.п. линията Калотина запад - Свиленград. Основна пътна артерия е международният път Е-80, от Белград през София за Истанбул.

Забележителности и Туризъм

Със своите природни дадености, красив пейзаж и почти недокосната природа, територията около Калотина има предпоставки да се превърне в привлекателно място за планински туризъм. Високите скални откоси, карстовите форми и образувания привличат вниманието на алпинисти, делтапланеристи и пещерняци, а неизследваните терени – на археолози и ботаници.

Любителите на екстремни спортове могат да се качат на парапланер на Чепън, едно от най-подходящите места за този вид спорт.

Село Калотина граничи на изток със с. Беренде и с. Прекръсте, където могат да се видят оцелели вековни дървета. Такъв е считаният за най-старото дърво в България дъб от вида Благун /до с. Беренде/.

Язовир Калотина се намира на края на селото, близо до сръбската граница. Мястото предлага възможност за улов на сом, шаран и клен.

Интерес за туристи представляват архитектурните и исторически забележителности като Разбоишки манастир, Чепърлянски манастир и др.

Драгоманското блато – единственото в България с карстов произход, което му придава особено природозащитно значение.
Разположено е в обширна котловина, заобиколена от варовикови възвишения, на площ около 400 хектара.
Обявено е за резерват, част от Орнитоложкото важно място - "Раяновски влажни ливади".
Блатото се намира на пътя на миграцията на птиците "Via Aristotelis", тук те спират в богатата блатна растителност за да отпочинат преди да полетят отново.

Пещерата Темната дупка, намираща се в близост до село Липинци и на  около половин километър от  махала Бачийще над с. Беренде извор. Дълга е 425 м и е осеяна с разнообразни пещерни образувания – сталактити, сталагмити, прегради, езерца и ванички, пещерни бисери, каменни лилии и други характерни образувания. Тя е обявена за природна забележителност.

Източник: http://obshtinadragoman.com/
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: