ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Зимевица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Зимевица

Зимевица е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София

Отстои на 18 км северозападно от гр. Своге и на 67 км северно от столицата София. Съседното село Заселе е на 4 км източно, а село Церово е на 12 км югоизточно.

Разположено е в планински район в полите на Понор планина, част от западна Стара планина, близо до красивото Искърско дефиле, като надморската му височина достига 1050 м. Релефът обуславя студената зима, прохладното лято и ранно настъпващата есен в сравнение с останалите части на страната. Климатичните условия и планинският терен позволяват развитието на пчеларство, малинарство, билкарство и гъбарство.

Постоянното население на селото наброява 232 души. Основен поминък са животновъдството и отглеждането на картофи.

Автобусен транспорт го свързва с близките населени места. Ж.п. гара има в с. Церово. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Централните улици са осветени и асфалтирани.

Тук функционират кметство, читалище, смесен магазин и кръчма. Най-близките лекар и стоматолот работят в село Церово, а медицински център ще откриете в гр. Своге. Пак в Церово има и учебни заведения.

Туризъм и забележителности

Църквата "Св. Теодор Тирон" в селото вероятно датира от XVI-XVII век и е интересна културна забележителност, която туристите могат да посетят.

От тук е минавал древен римски път, а руини от калета, които са го охранявали още могат да бъдат видени. Открит е и водопровод от I-III в.

Районът е богат на карстови образувания. Образували са се десетки пещери, сред които Елата - една от най-красивите пропастни пещери, пещера Каците, пещера Колкина дупка, пещера Буняко и др., а към Лакатнишките скали /които са защитена местност и притежават най-богатата пещерна фауна в България/ се намира и най-дългата и интересна пещера Темната дупка.

До съседното село Заселе е изграден туристически комплекс "Божиловци" - той предлага конна езда, лов, риболов, планински велосипеди, пещернячество, скално катерене, катерене по лед, туристически преходи, посещение на исторически обекти и алтернативен туризъм.

През 2007 г. е открита Вазовата екопътека, свързваща с. Заселе и с. Бов. Пътеката е с нови огради, мостове, добавено е нощно осветление по ръба на скалния венец покрай пътеката. Има кошчета за боклук, пейки, беседки и информационни табла. Природна забележителност е водопадът Скакля (четвърти по височина в България) в местността Варо. Водопадът е изключителен с трите си каскадни скока, а едноименната река извира от пещерна дупка в подножието му. През зимата всичко това замръзва, като гледката е приказно красива и се създават чудесни условия за любителите на катеренето.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: