ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Елешница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Елешница

Елешница е село в Западна България. Намира се в община Елин Пелин, област София

Отстои на 10 км северно от гр. Елин Пелин, на 37 км югозападно от гр. Ботевград и на 30 км североизточно от гр. София. Селата Яна, Чурек и Столник  са съответно на 8 км югозападно, на 11 км североизточно и на 3 км южно.

Разположено е в планински район, в подножието на връх Мургаш (1687 м) в полите на Стара планина, а надморската му височина достига 723 м. През него преминава Елешнишката река. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със сравнително топло лято и студена зима.

Постоянното население на селото наброява 423 души.

Селото е много добре уредено, до него се стига по международен път Е79. Изградени са водопреносна и съобщителна системи, както и електрическа мрежа. Мобилните оператори имат покритие. Редовен автобусен транспорт го свързва с общинския център и близките населени места.

Тук функционират кметство, църква, читалище с библиотека, магазини и заведение. Най-близкият общопрактикуващ лекар работи в с. Столник, където има и детска градина. Специализирана медицинска помощ ще получите в медицинския център в гр. Елин Пелин, където са и учебните заведения.

Край село Елешница се намира Елешнишкият манастир, в чиято църква "Св. Богородица" са запазени ценни стенописи от XVI и XIX в. Наскоро тя е реновирана.

Интересна културна забележителност е църквата "Св. Николай Чудотворец" в съседното село Столник.

Традициите на местните намират своя израз в ежегодния Шопски празник, организиран в гр. Елин Пелин от 1970 г. - представят се носии, песни, танци и много хумор.

В района се наблюдава повишено търсене на имоти. Причината се крие в благоприятния микроклимат, добрата инфраструктура и близостта до гр. София.

Източници: http://www.elinpelin.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: