ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Доганово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Доганово

Доганово е село в Западна България. То се намира в Община Елин Пелин, област София.
 
Отстои на 5 км югоизточно от гр. Елин Пелин, на 33 км в същата посока от гр. София, на 17 км североизточно от автомагистрала Тракия и на 16 км южно от автомагистрала Хемус.
 
Населението наброява около 770 души.
 
Село Доганово се намира в източната част на Софийското поле, между склоновете на Стара планина от север и на Средна гора от югоизток, на надморска височина от 695 м.
Районът попада в област с умереноконтинентално климатично влияние. Отличава се с умерено топло лято и сравнително хладна зима. Средната януарска температура е -1,8 С, а средната юлска е 18,0 С. 
 
Селото е благоустроено, с поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Има частично изградена канализационна мрежа.
Функционират основно училище "Св. Св. Кирил и Методий", читалище "Възраждане", целодневна детска градина "Камбанка", дом за деца, лишени от родителски грижи, магазини за хранителни стоки, заведения, общопрактикуващ лекар, двама стоматолози.
Здравно заведение има в общинския център.
Удобен транспорт до София - може да се стигне с автобуси.
 
Селото е предпочитано от много хора за закупуване на имоти, поради близостта и добрите транспортни връзки със Столицата.
 
Населението е заето предимно в селското стопанство. Отглеждат се ягоди и пшеница.
 
ТУРИЗЪМ
 
Природните дадености са отлични за практикуване на различни видове туризъм. Природата е красива, а въздухът чист.
Развит е международен ловен туризъм в ловно стопанство "Арамлиец" и "Витиня".
Язовир Огняново предлага чудесни условия за риболов, водни и моторни спортове.

В землището на село Равно поле е построен "Св. София" Голф Клуб и Спа - комплекс на световно ниво, с голф игрище по дизайн на легендата в голфа Пол МакГинли, с модерни решения и изумителна гледка към планината Витоша. Клубът е открит през 2004 г. и разполага с голф магазин, инструктори, както и с модерен спа център за разпускане след оспорвано състезание.

Източник: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: