ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Добърчин

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Добърчин

Добърчин е село в Западна България. Намира се в община Своге, област София.

Селото отстои на около 8 км северозападно от гр. Своге, на около 17 км източно от гр. Годеч и на около 35 км северно от столицата София.

Добърчин е разположено на надморска височина от 723 м. Територията на общината попада в умереноконтиненталната климатична област. Характерни са студена зима, прохладно лято и по-ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната. По поречието на намиращата се в близост до Добърчин р. Искрецка има специфичен микроклимат, изключително подходящ за балнеолечение на белодробни заболявания.

Постоянното население е около 58 жители.

В Добърчин няма училища или детски градини, като най-близките се намират в общинския център Своге. Там е и най-близката здравна служба.

Заради уникалния микроклимат в подножието на селото е изградена Специализирана болница по пневмофтизиатрични заболявания за долекуване, продължително лечение и рехабилитация "Цар Фердинанд I", село Искрец. Болницата е своеобразна граница между село Искрец и село Добърчин. Тя е създадена през 1908 г. като противотуберкулозен санаториум с указ и дарение от Цар Фердинанд I . Мястото за създаване на санаториума е избрано от специално назначена от Цар Фердинанд комисия, която е пътувала из България и е извършвала измервания на климатичните параметри.

Много туристи посещават хижата на Добърчин. Природата в селото е чудесна. Напоследък се забелязва голям приток на туристи от столицата и околните села.

Недалеч от селото e Искрецкият манастир "Успение Богородично", основан е през ХІІІ в. Представлява комплекс от черква и жилищни сгради. Южно от черквата се намира кръщелна-изповедалня (построена през 1856 г.) с изографисани стени, която е единствената по рода си в българските манастири. Манастирът е обявен за паметник на културата.

В близост до селото има и много пещери, които привличат любители - спелеолози. Най-известни са "Душника" (обща дължина 876 м), "Мечата дупка" (обща дължина 142 м), "Извиралото" (обща дължина 240 м) и др. Пещерата “Душника” е една от най-интересните в Понор планина, защото след крайния сифон може да се влезе в голямата водна система на планината, която тръгва от понорите в северната и част.

Източник: bg.wikipedia.org
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: