ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Гургулят

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Гургулят

Гургулят е село в Западна България. Намира се в община Сливница, област София.

Отстои на 10 км югозападно от гр. Сливница и на 41 км северозападно от столицата София. Съседното село Гълъбовци е на 4 км североизточно.

Разположено е в планински район в подножието на планината Вискяр, а надморската му височина достига 812 м. Климатът е умереноконтинентален, като се характеризира с горещо лято и сурова зима.

Постоянното население наброява 29 души.

Автобусен транспорт свързва селото с общинския център. Електрифицирано и водоснабдено е.

В селото има семеен хотел "Алексиевата къща" с ресторант, който предлага отлични условия за туризъм, планински преходи и отдих.

Най-близките учебни заведения са в град Сливница, където работи и медицински център.

От 20 години през м. ноември подофицерско дружество “Гургулят – потомци” провежда национален туристически поход-поклонение “По алеята на бъзсмъртието-Сливница 1885”. Целта на похода е участниците в него да минат по стъпките на героите, защитили достойно Съединението на Княжество България с Източна Румелия на 6 септември 1885г.

През 2010 г. в центъра на селото е открита чешма. Построен е и нов православен храм "Свети Илия" на мястото на старита църква, от която са останали само две кубета.

Малката река, която тече наблизо е оформила красиво ждрело с отвесни скали и дължина около 60 м. Там се издига връх Петлючки камък и именно на това място е била крепостта Петлюка, от която частично са се запазили крепостни стени.
В южната част на върха се намира пещера Петлюка, която има една проходима галерия.

Над селото, в местността Църквище, е построен внушителен монумент-пантеон в памет на загиналите в битката за Гургулят. Пантеонът е изграден от червен бетон с размери приблизително 700 кв. м и височина около 20 метра. В центъра му се намира статуя на жена, символизираща Майка България, скърбяща за загубените чеда.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: