ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Губислав

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Губислав

Губислав е село в Западна България, в Община Своге, област София.

Отстои на 25 км северозападно от гр. Своге, на около 67 км северно от гр. София.

Населението наброява около 70 души.

Намира се в планински район, на надморска височина от 773 м. Недалеч протича най-дългата река в България - Искър (368 км).
Територията попада в умереноконтиненталната климатична област. Характерни са студена зима, прохладно лято и по-ранно настъпваща есен, в сравнение с останалите части на страната. 

Селото е благоустроено, с изградени частична водоснабдителна и електропреносна мрежи. 
Тук има покритие на всички мобилни оператори, автоматична телефонна централа.

Забележителности и туризъм

Темната дупка е една от най-дългите пещери в Стара планина. Нейната дължина е 5 600 м, а отворът й се намира върху Лакатнишките скали, на 27 м над течението на река Искър.
Пещерната система е триетажна и се състои от две силно разклонени галерии, свързани помежду си.
Тук има много езера като езерата Пепи, с дълбочина до 3 м, Дългото езеро - с дължина 80 м.

Православен манастир „Седемте престола“ (“Света Богородица”) се намира в красивата долина на сравнително малката река Габровница, на пътя от гара Елисейна в Искърското дефиле. Той е сред Стоте национални туристически обекта и има печат целогодишно. Достъпен е за автомобили по тесен асфалтиран път от гара Елисейна в Искърското дефиле. Всяка вечер до манастира отива автобус, който прави връзка с един от пристигащите влакове. Сред забележителностите му е гробът на известния български детски писател Змей Горянин (1905-1958 г.) в двора зад черквата.

Водопадът "Скакля" се намира на едноименната река, преминаваща през източната част на планината Понор, близо до Гара Бов. Това е един от най-високите водопади в България. Спуска се от 130 метра височина и впечатлява със своите три каскадни скока, най-високият, от които се спуска от 80 метра височина. Скакля е четвърти по височина у нас и е обявен за природна забележителност през 1978 г. През зимата буйните кристални води на водопада замръзват и Скакля се превръща в едно от най-предпочитаните места за ледено катерене в страната.

Вазовата екопътека - носи името на писателя Иван Вазов, който е създал част от творчеството си тук. Тя е частично обновена и реконструираният й участък е официално открит на 29 април 2007 г. Пътеката започва от махала Данговци (в землището на село Бов), минава по долината на река Трескавец, пресича река Искър южно от Гара Бов, следва долината на река Скакля, край едноименния карстов извор, изкачва се край водопада и извежда до село Заселе. Пътят продължава до село Зимевица, покрай църквата "Св. Петка". Днес тя е туристическа дестинация с нарастваща популярност.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: