ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Веринско

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Веринско

Веринско е село в Западна България. То се намира в Община Ихтиман, област София.

Отстои на около 10 км северозападно от гр. Ихтиман, на 52 км югоизточно от гр. София, на 42 км североизточно от к.к. Боровец, на 106 км северозападно от гр. Пловдив.

Населението наброява около 460 души.

Село Веринско се намира в планински район на надморска височина от 698 м.
В климатично отношение районът попада в умерено-континенталната климатична област. Отличава се с топло лято и сравнително хладна зима.

Селото е благоустроено и с поддържана инфраструктура. Изградени са водоснабдителна, електроснабдителна и съобщителна мрежи, липсва канализация.
Има кметство, читалище, магазин. Най-близките учебни и здравни заведения са в общинския център - гр. Ихтиман.
На около 2 км е до ж.п. гара Веринско. В непосредствена близост е Автомагистрала Тракия.

В района се наблюдава повишено търсене на имоти. Причината е както благоприятния микроклимат, добрата инфраструктура (асфалтирани улици, работещо улично осветление), така и близостта на язовири. Важна предпоставка е и ниската престъпност в селото.

Туризъм и забележителности

Близо е до язовир Бозалан (Бакърдере), където може да се лови риба.
Районът е известен на гъбарите любители с изобилието от диворастящи гъби - манатарка, пачи крак, рижика, булка, сърнела, горска и полска печурка, които се берат при подходящи климатични условия от април до октомври.

В близост е гр. Ихтиман, където могат да се посетят културни и исторически забележителности, като Църквата Успение Богородично, Историческия музей, прохода Траянови врата, а любителите на аристократичните спортове могат да посетят Голф Клуб ЕР София, където има голф игрище, басейн, тенис корт.

Текст: Мирела
Снимки: http://bg.wikipedia.org Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: