ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Венковец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Венковец

Венковец е село в Западна България. Намира се в община Ихтиман, област София.

Отстои на 12 км западно от гр. Ихтиман, на 6 км в същата посока от с. Живково и на 3 км отново в тази посока от с. Боерица. Столицата София е на 61 км северозападно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 787 м. Климатът е умерено-континентален, като котловинният релеф в района обуславя значителни температурни разлики и непостоянно време. Зимата е сравнително студена, с малко валежи, а лятото е приятно топло и прохладно.

Постоянното население наброява около 52 души.

Магазин работи в съседното село Боерица. Детска градина има в с. Живково, където ще получите и медицинска помощ. Най-близките медицински център и училище функционират в общинския център гр. Ихтиман.

Преминаващата през селото Венковска река е място за отдих и риболов. За любителите на туризма е изграден заслон. Питейната вода е изворна.

Съборът на селото е всяка втора събота на месец юни.

От Венковец могат да се правят преходи до язовир Искър, отстоящ на 3 км. Там е разположен природен резерват „Искър”, който е най-малкият по площ в страната. Въпреки това може да се видят цели стада сърни и елени, диви прасета, диви кози, организират се фото-сафарита, разходки с коне, наблюдение на птици и животни в естествената им среда.

Край Ихтиман се намира първият голф комплекс в България. Разполага с тренировъчно голф игрище, учебна голф зала, патинг и чипинг зона, две клубни сгради, конна база, два тенис корта, басейни, футболно, баскетболно и волейболни игрища, луксозни вили и хотел за отдих.

Източници: http://www.ihtiman-obshtina.com
Снимки: http://www.snimka.bg/, http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: