ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бойковец

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Бойковец

Бойковец е село в Западна България. То се намира в Община Етрополе, област София.

Отстои на 11 км западно от гр. Етрополе, на 92 км североизточно от гр. София, на 38 км югоизточно от гр. Ботевград.

Населението наброява около 120 души.

Релефът е предимно планински - котловинен, със средна надморска височина от 794 м. Селото попада в зона с умерено-континентален климат.

То е сравнително добре благоустроено, с поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи.

Тук функционира читалище. Най-близките учебни и здравни заведения са в общинския център - гр. Етрополе.
Редовен автобусен транспорт свързва селото с населените места в областта.

През последните години Бойковец все по-видимо се превръща във вилно селище с прекрасна природа и спокойна атмосфера. Все още на места могат да се видят традиционните стари къщи от камъни, кирпич и с каменни плочи на покривите. Построени са и голям брой съвременни къщи.
За растящия интерес към селото допринасят и неколцина известни български актьори, които притежават имоти тук. Постоянно живеят и няколко семейства чужденци.

Туризъм и забележителности

Бойковец е истинско откритие за туристи, които търсят спокоен отдих сред природата. Селски пътечки кръстосват ливадите около селото и по тях могат да се правят леки разходки.

Тук има много природни забележителности. Над селото е разположена местността Шиндарника. Едно от най-известните места е Въртешката, където са се провеждали боеве за освобождаването на България от турско робство. Има паметна плоча, увековечаваща тези битки. Също така оттам минава старият римски път за София "Калдрама".

Санаториалният комплекс в с. Бойковец предлага възможности за рекреативен туризъм, като специфичният микроклимат е подходящ за лечение на заболявания на дихателната система.

Източник и снимки: http://boykovets.com/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: