ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Боженица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Боженица

Боженица е село в Западна България. Намира се в община Ботевград, област София.

Отстои на 20 км северно от гр. Ботевград и на 83 км североизточно от столицата София. Съседното село Новачене е на 10 км югозападно, а село Литаково е на 17 км в същата посока. Наблизо е и село Скравена - 14 км отново югозападно.

Разположено е в северната част на Ботевградската котловина, до течението на река Бебреш, а надморската му височина достига 290 м. Климатът, както в цялата котловина, често е суров – с дълга зима, краткотрайна пролет – прохладна и ветровита, а лятото е сухо и горещо.

Селото е благоустроено и има поддържана инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Основните улици са асфалтирани и осветени. Редовен автобусен транспорт го свързва с населените места в областта.

В него постоянно живеят около 159 души.

Тук функционират кметство, читалище с библиотека и пенсионерски клуб, магазин, заведение и общинска база. Най-близките детска градина и училище са в съседното село Новачане, докато лекарска помощ ще получите в с. Литаково. Медицински център работи в Ботевград, а в столицата ще откриете специализирани болници.

ТУризъм и забележителности

Южно от селото се намират останките на средновековната крепост "Боженишки Урвич", построена е през V в. и бива разрушена през XIV в. Цитаделата е била достъпна само от север. Археологически проучвания са установили, че мястото е обитавано още в праисторически времена, а първото укрепления тук датира от V-VI век. Разцветът на крепостта е бил през XIII-XIV в., когато е построена външната стена. В днешно време стените са частично реставрирани. Известна е с надпис от времето на цар Иван Шишман - „Аз, Драгомир, писах. Аз, Севаст Огнян, бях при цар Шишман кефалия и много зло патих. В това време турците воюваха. Аз поддържах вярата на Шишмана царя.“ Намерените до крепостните стени стотици върхове на стрели и копия, камeнни бойни топки и скелети на бойци потвърждават преданието за боя на севаст Огнян с турците.

Река Бебреш е образувала живописен каньон в скалите, който е предпочитано място за любителите катерачи.

Църквата в селото е строена по време на Турското робство и има интересна камбанария, която е изобразена и на герба на село Боженица. До църквата се е намирало килийно училище.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.panoramio.com/, http://www.nasamnatam.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: