ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бальовци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Бальовци

Бальовци е село в Западна България. Намира се в община Ихтиман, област София.

Отстои на 4 км северозападно от с. Вакарел, на 21 км в същата посока от гр. Ихтиман и на 22 км югоизточно от гр. Елин Пелин. Столицата София е на 39 км северозападно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 819 м. Климатът е умерено-континентален. Отличава се с топло лято и сравнително хладна зима.

В непосредствена близост преминава автомагистрала Тракия. В съседното село Вакарел има ж.п. спирка. Отново там ще откриете работещи магазини, детска градина и основно училище. Медицинска помощ ще ви окажат стоматолог и общопрактикуващ лекар.

Постоянното население на селото наброява около 20 души.

 

Туризъм и забележителности

В местността Стария дъб има новопостроен параклис "Рождество Богородично".

На 2 км южно от село Вакарел се намира Вакарелският манастир "Св. Петка". Манастирът е сравнително нов. Основан през 20 век - сега действа периодично. Функционирал е като женски манастир. Храмовият му празник се чества на 14 октомври. Представлява комплекс от църква и жилищна сграда.

В близост е гр. Ихтиман, където могат да се посетят културни и исторически забележителности, като църквата "Успение Богородично", Историческия музей, прохода Траянови врата, а любителите на аристократичните спортове могат да отидат до Голф Клуб "ЕР София", където има голф игрище, басейн, тенис корт.

Язовир Огняново предлага чудесни условия за водни и моторни спортове.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: