ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Априлово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Априлово

Априлово е село в Западна България. Намира се в община Горна Малина, Област София.

В България има още две населени места носещи същото наименование в община Попово, област Търговище и в община Гълъбово, област Стара Загора.

местоположение и климат

Селото отстои на 5 км югозападно от село Горна малина, на 9 км източно от град Елин Пелин и на 34 км в същата посока от столицата София.

Простира се между билото на Стара планина на север и Средна гора на юг. Надморската му височина е 603 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира със сравнително студена и продължителна зима, а лятото е относително горещо. Най-много валежи падат през пролетно-летния сезон.

Постоянното население наброява около 1058 души.

инфраструктура

Редовен автобусен транспорт свързва Априлово с останалите населени места. В близост преминава Подбалканският път Е-871, което улеснява комуникацията със столицата. Улиците са асфалтирани и осветени. Изградени са водопреносна и електропреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие.

В центъра на селото се намира православният храм "Света Богородица". Тук работят основно училище, детска градина и читалище с библиотека и киносалон. За здравето на местните се грижат един общопрактикуващ лекар и стоматолозите в денталния център. Най-близката болница е в град Елин Пелин.

ТУРИзъм

Непосредствено до селото е разположен хълм Бабата. Eдната му страна е покрита с широколистна и иглолистна растителност, а в основата му се намира малко блато. От другата страна хълмът е без растителност, стръмен и широк, като това създава отлични условия за практикуването на делтапланеризъм.

Язовир Огняново се намира на 20 км и е предпочитано място за риболов. Зарибява се, могат да се използват и моторни лодки, подходящо е също за пикници и разходки сред природата, защото са изградени беседки и кътове за отдих.

Източник: http://bg.wikipedia.org/
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: