ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с.Цветкова бара

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Монтана - с. Цветкова бара

Цвѐткова ба̀ра е село в Северозападна България. Намира се в община Берковица, Област Монтана.


Разположено е на по-малко от 9 км югоизточно от гр. Берковица, около 10 км западно от гр. Вършец, 32 км южно от гр. Монтана и приблизително 85 км северозападно от гр. София.

Релефът е планински, а средната надморска височина - 509 метра. Климатът е умерен, характеризиращ се със снежна зима, прохладно лято и дъждовни пролет и есен.

Селото е електрифицирано и водоснабдено, улиците са частично асфалтирани. Има покритие на всички мобилни оператори.
Цветкова бара се намира на по-малко от километър от пътя Берковица - Вършец. Автобус до селото не стига, но минава по това шосе. Разстоянието от центъра до шосето може да се измине пеша.

Населението на Цветкова бара е 16 души. Къщите им са построени в подножието на хълм.

Селото не разполага със свое кметство или магазин. Жителите му пътуват до съседното село Бързия /5 км северозападно/, където има целодневна детска градина, основно училище, магазини, заведения, както и общопрактикуващ лекар и стоматолог. Специализирана медицинска помощ може да бъде получена в общинския център.

 

Забележителности и туризъм:

Цветкова бара е малко китно селце в подножието на Стара планина, с прекрасен изглед към връх Тодорини кукли.  Край него минава малка река, наоколо има букови гори.
Районът е привлекателен за селски туризъм и предлага чудесни възможности за лов и риболов. В непосредствена близост са язовир Среченска бара и Клисурският манастир. На по-малко от 6 км източно, в с. Спанчевци се намират Минкови минерални бани, а на още 4 км в същата посока е разположен гр. Вършец, който е известен балнеолечебен курорт с минерална вода и чиста природа. Там се лекуват заболявания на сърцето, нервната система и опорно-двигателния апарат.
От Цветкова бара тръгват пътеки до Тодорини кукли. Ски могат да се карат на връх Ком, разположен на няколко километра югозападно от Берковица.
В самия град гостите могат да разгледат къщата–музей "Иван Вазов", намиращия се до нея Архитектурен музей на културата и Часовниковата кула, която е забележителен паметник, построен през 1762 година. Впечатлява със здрава конструкция и красива горна част, в която часовниковият механизъм още работи.

Източници: http://bg.wikipedia.org/, http://www.varshets.bg/, Мирела, интернет. 
Снимки: интернет.

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: