ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Правешка Лакавица

Вижте къде се намира на картата Имоти в област София - с. Правешка лакавица

Правешка лакавица е село в Западна България. То се намира в Община Правец, Софийска област.
 
Отстои на 13 км северно от гр. Правец, на 80 км северозападно от гр. София, на 25 км в същата посока от гр. Ботевград.
 
Населението наброява около 80 души.
 
Село Правешка Лакавица е разположено в красивата долина на река Лакавица. Теренът е чисто планински. Живописните възвишения на едноименния Лакавишки рид - Комовец, Боровец, Муртовец и Градище ограждат селото.
Климатът, както в цялата Ботевградска котловина, често е суров – с дълга зима, краткотрайна пролет – прохладна и ветровита, а лятото тук е сухо и горещо. 
 
Селото е благоустроено, с изградена инфраструктура. Изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи. Липсва изградена канализационна мрежа.
Най- близките учебни заведения и лекарски практики са в общинския център - Правец /13 км/ и с. Калугерово /8 км/.
Редовен автобусен транспорт до селищата в областта. В близост минава автомагистрала Хемус.

Туризъм

  • Чекотинският манастир "Св. Архангел Михаил" - основната църква на манастира е от XIV век. Манастирът е обновен и хотелската му част функционира. Интерес представлява иконостасът на църквата. Той е от края на XVIII — началото на XIX век и е дело на неизвестен местен майстор.
  • В близост до Чекотинския манастир се намира крепостта Боженишки урвич, където е открит и т.нар. "Севаст-огнянов надпис". Надписът представлява ценен паметник от последните години на Третото българско царство и борбата на българския народ срещу османското нашествие.
  • В с. Калугерово има Паметник на признателност към освободителите. Казват му „Руският паметник“. Недалеч от него са наредени живописни вирове по реката, които през лятото са голяма атракция. В махала Чекотин са запазени стари уникални къщи.

Източник: http://bg.wikipedia.org/
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: