ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Скобелево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Хасково - с. Скобелево

Скобелево е село в Южна България. То се намира в община Димитровград, Област Хасково.

В България има още четири селища със същото име - в община Ловеч, област Ловеч, в община Павел Баня, област Стара Загора, в община Родопи, област Пловдив и в община Сливен, област Сливен.

Отстои на 12 км източно от Първомай, на 20 км североизточно от Димитровград, на 30 км северозападно от Хасково, 60 км западно от Пловдив и на 180 км югоизточно от София.

За територията е характерен преходен средиземноморски климат. Лятото е сухо и горещо, а зимата е сравнително мека. През селото преминава река Марица, а недалеч е и река Каялийка с малък водопад.

Надморската височина е около 130 м.

Населението е приблизително 500 души.

Селото е благоустроено, изградени са електропреносна, водоснабдителна и съобщителна мрежи, повечето от улиците са асфалтирани.

В Скобелево има кметствоздравен пункт с лекар и стоматолог, читалище Искрица с библиотека, магазин, кръчма.

Най-близкото основно училище е в село Ябълково /на около 7 км./, детска градина има в село Горски извор /на около 12 км./, а професионални гимназии, средни училища и специализирана медицинска помощ може да намерите на територията на Димитровград.

Селото разполага с жп гара по линията Свиленград-Пловдив-София. Освен това има редовен автобусен транспорт до съседните села и градове.

Природни забележителности

Селото е кръстено на генерал М. Д. Скобелев и в негова чест през 2008 г. е открита паметна плоча. Изработена е от черен мрамор и е монтирана на сградата на кметството. Има още една паметна плоча -  в чест на големия български поет Пейо Крачолов Яворов, която е монтирана на сградата на ЖП-гарата в с. Скобелево.

На 3 км югоизточно, в съседното село Сталево през 1897 г. е изградена църквата "Св. Архангел Михаил". Храмът е един от най-големите в Община Димитровград и има две запазени икони от края на 19 в. В същото село се намира и историческата местност Хасара със средновековна крепост и тракийското светилище.

На около 5 км източно археолози вече няколко години проучват селищна могила с културни пластове от три епохи - Праистория, Античност и Средновековие. Открити са основите на няколко жилищни сгради, множество ямни структури и интересни предмети от бита на старите обитатели по тези земи.

На територията на общината е и защитената местност Злато поле по поречието на река Марица, която притежава неоценимо богатство от растителен и животински свят. Включва комплекс от водни басейни с различна форма, големина и дълбочина, тръстикови и папурови масиви, острови и пасища. 

На 20 км югоизточно в село Каснаково може да разгледате Тракийското светилището на нимфите - останки от култови постройки датирани към ІІ век, страноприемница от ІІІ век, амфитеатър от ІV век и архитектурно оформени три извора с басейни разположени върху елипса.

На 25 км южно се намира село Минерални бани - курорт с топли минерални извори и изключителни лечебни качества на водата.

Източник: http://bg.wikipedia.org 
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: