ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ракитница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Стара Загора - с. Ракитница

Ракитница е село в Южна България. То се намира в община Стара Загора, Област Стара Загора.

В България съществува още едно село със същото име - в община Брегово, област Видин.

Ракитница остои на около 13 км югозападно от Стара Загора, на около 23 км североизточно от град Чирпан, 80 км североизточно от най-близкото международно летище в град Пловдив, и 210 км югоизточно от столицата София. До селото има редовен автобусен транспорт.

Селото е разположено на хълмист терен, на надморска височина от 200 метра.  През селото тече река Съзлийка.
Климатът е сравнително мек. Абсолютните минимални температури не са много ниски, тъй като хълмистия терен не създава благоприятни условия за задържане на студения въздух. Зимата е  мека, като снежната покривка се задържа за около 15-20 дена за цялата зима. Пролетта е  хладна, но без късни мразове.  Есента е по-топла от пролетта.

Постоянното население е около 488 жители.
Ракитница е добре благоустроено село - улиците са асфалтирани, има покритие на всички мобилни оператори, работят няколко магазина и заведения. 1/3 от землището на селото е засадена с овощни видове и по-голяма част от продукцията се изнася в чужбина.

Ракитница разполага с пощенски клон, кметство, читалище, пенсионерски клуб и целодневна детска градина. Медицинското обслужване е поето от един общопрактикуващ лекар. Най-близките училища и медицински заведения са разположени в областния град Стара Загора.

Любителите на историята могат да посетят разположените в град Стара Загора Античен форум "Августа Траяна"Неолитни жилища - най-старите по нашите земи, Регионален исторически музей, Музей градски бит и редица други културни и архитектурни забележителности.

Текст: Мирела
Снимки: Интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: