ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Графитово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Графитово

Графитово е село в Югоизточна България. То се намира в община Нова Загора, Област Сливен.

Отстои на 9 км югоизточно от град Нова Загора, на около 32 км югозападно от град Сливен и на 231 км югоизточно от столицата София. Най-близките села са Омарчево и Полско пъдарево,  съответно  на 2 км източно и около 3 км западно.

Намира се на 224 м надморска височина. Климатът е умерено-континентален. Зимата е кратка, а лятото прохладно.

Графитово е най-малкото по население село в община Нова Загора. Според последни данни селото има само един постоянен жител.

В село Омарчево функционират кметство, църква, целодневна детска градина, основно училище, читалище и магазин. Има кабелна телевизия, интернет и покритие на мобилните оператори. Един лекар и един стоматолог се грижат за здравето на жителите на селото. Най-близко разположените болница и учебни заведения се намират в град Нова Загора.

 

Околности и забележителности

Късноантичната и средновековна крепост "Св. Илия", известна и като манастир Свети Илия, се намира на едноименния връх, на 1 км югозападно от центъра на село Графитово. Крепостта е имала двойна крепостна стена, като диаметърът на външната крепостна стена при най - дългата и част е около 260 м. Крепостните стени са широки 1.8 м и са изградени от ломен камък, споен с хоросан, смесен със счукана тухла. На североизток, в посока на село Графитово слиза път, пазен от две кули, който влиза в малък кръгъл двор, ограден със стени. На излизане от този двор, от двете страни на пътя има други две кули. Разкрит е подземен тунел. 

В района се намират няколко язовира - яз. Биковояз. Питово1 и яз. Питово2, които предлагат богат улов на запалените риболовци и приятна атмосфера за почивка.

В град Сливен могат да посетят: Храм "Света София"Храм "Света Богородица"Историческия музейЕтнографския музейКъща - музей Хаджи Димитър.

Местността Карандила се намира в североизточната част на Сливен. Там е разположен Природен парк “Сините камъни” с площ 11 380 хектара, той разполага с много интересни естествени скални образувания.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: интренет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: