ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Седларево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Седларево

Седларево е село в Югоизточна България. То се намира в община Котел, Област Сливен.

Отстои на 40 км югоизточно от град Котел, на около 40 км северозападно от град Карнобат, на 31 км  североизточно от град Сливен, на 94 км северозападно от град Бургас и на 347 км източно от столицата София.

Разположено е в югоизточния склон на Грабенец планина на 426 м надморска височина. Климатът е  умерено-континентален със Средиземноморско влияние. Зимата е мека и кратка, а лятото прохладно.

Постоянното население е около 530 души, занимаващи се предимно с животновъдство, земеделие и лозарство.

В селото функционират магазин и кафене. Има интернет, кабелна телевизия и покритие на всички мобилни оператори на територията му. Жителите му разчитат на лекарят на село Пъдарево/ 11 км североизточно/. В съседното село Мокрен /12 км североизточно/ ще намерите църква, читалище, основно училище, целодневна детска градина, там може да се получи и медицинска помощ от двама общопрактикуващи лекари и един стоматолог. Най-близките училище и болница се намират в град Котел.

ТУРИЗЪМ И ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

  • В град Котел, обявен за архитектурен исторически резерват, туристите могат да се насладят на богатата история и Възрожденската архитектура. Запазени са над 110 къщи от епохата на Възраждането.
  •  В града още могат да се посетят Пантеон на Георги РаковскиМузей на котленските възрожденциПриродонаучен музей и Исторически музей, които са част от Стоте национални туристически обекта.
  • На около 40 км югоизточно се намират Сливенските минерални бани. Лековитата минерална вода и живописната природа определят курорта като предпочитано място за балнеолечение и семейна почивка.
  • В град Сливен гостите на селото могат да посетят: Храм "Света София"Храм "Света Богородица"Историческия музейЕтнографския музейКъща - музей Хаджи Димитър.
  • Природен Парк "Сините камъни" край гр. Сливен предлага отлични възможности за почивка, спорт и туризъм.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: