ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Млекарево

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Сливен - с. Млекарево

Млекарево е село в Югоизточна България. Намира се в община Нова Загора, Област Сливен.

Отстои на около 19 км югоизточно от град Нова Загора, на около 43 км югозападно от град Ямбол, на 52 км югозападно от град Сливен и на 266 км югоизточно от столицата София.
Има автобусни връзки с Нова Загора и Сливен.

Намира се в източната част на Горнотракийската низина, на 155 м надморска височина. Жителите му са около 750 души. Поминъкът е свързан предимно със земеделие и животновъдство.
Почвите в селото са отлични за отглеждане на зърнено-хлебни, зърнено-фуражни култури, слънчоглед, зеленчуци.

Територията му попада в умерено континентална климатична зона. Зимата е мека и суха, лятото сравнително горещо. Пролетта и есента са дъждовни.

Селото е благоустроено и с отлично уредена инфраструктура, като включва електрификация, водоснабдителна система, канализационна система, покритие на мобилните мрежи, интернет и кабелна телевизия.

В центъра на селото се намират храмът „Св. Архангел Михаил“,  кметство, основно училище, библиотека, киносалон, читалище, зала за тенис на маса. В селото има 4 магазина, 1 аптека, 1 ресторант и 2 бара. Близо до Млекарево се намира ракетна площадка към дирекция „Борба с градушките“.  Един лекар и един стоматолог се грижат за здравето на жителите му. Най-близко разположената болница и детска градина се намират в град Нова Загора.

Туристически и културни забележителности

В землището на селото има 15 надгробни могили, където са открити римски и византийски монети.

Край село Пет могили на 6 км югозападно, има останки от античен могилен некропол. Там е открита бронзова статуетка на Венера и са намерени 1000 тетрадрахми.

На около 18 км се намира язовир Овчарица, идеално място за риболов, в него може да се уловят шаран, каракуда и костур.

Източник: www.bg.wikipedia.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: