ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Басарбово

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Басарбово

Басарбово е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Русе, Област Русе.

Отстои на около 4 км югозападно от гр. Русе, на 64 км северозападно от гр. Разград, на 47 км северно от гр. Бяла и на 79 км източно от гр. Свищов.
Населението е около 1290 души.
Релефът на селището е равнинно-хълмист.
Река Русенски Лом минава през местността и около нея се е образувал един невероятно красив каньон, от който се разкрива прекрасна гледка. 
Надморската височина е около 81 м.
Басарбово попада в умереноконтиненталната климатична зона. Лятото е горещо и сухо, като температурите варират около 28 С. Зимите са студени с температури около 2 С.

Басарбово е добре уредено селище с редовна автобусна линия до областния център гр. Русе. В близост са главните пътища Русе-София и Русе-Варна.
Селището е водоснабдено и електрифицирано. То разполага с кметство, църква, пощенски клон, читалище, стадион и магазини. Три лекарски и два стоматологични кабинета обслужват населението.
Най-близките училища се намират в гр. Русе (11 км) и селата Красен (9 км) и Пиргово (16 км).

В района на селото работи предприятието за добив на варовик "Скални материали". От работещите рудници се добива т.нар. басарбовски камък, който намира приложение в редица области. Той е използван и в строителството на Дунав мост.

Забележителности

Самото село е кръстено на Св. Димитър Басарбовски, който е живял през 18 век. Той е покровител на Букурещ, където са положени и мощите му. На него е кръстен и прочутият скален манастир, намиращ се в селото, който функционира от Средновековието до наши дни.

Манастирът "Св. Димитър Басарбовски" е единственият действащ мъжки скален манастир в България.
Интерес представляват Ивановските скални манастири и древния град Червен, които заедно с манастир "Св. Димитър Басарбовски" са част от Природен парк "Русенски Лом".

Източници: http://bg.wikipedia.org http://bg.guide-bulgaria.com/
Снимки: интернет 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: