ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Пейчиново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Пейчиново

Пейчиново е село в Северна България. То се намира в община Бяла, област Русе.

Отстои на 66 км югозападно от центъра на гр. Русе, на 13 км западно от гр. Бяла, на 38 км югоизточно от гр. Свищов, на 212 км северозападно от гр. Варна и на 240 км североизточно от столицата София.

Пейчиново се намира до европейски път Е 83 - Бяла (Русе)-Плевен-София. В непосредствена близост до ж.п. гарите Полско Косово и Бяла.

Селото е разположено в централната част на Дунавската равнина, на надморска височина от 68 м. На около 5 км разстояние преминава река Янтра. Зимата тук е студена, а лятото - сухо и горещо.

Населението наброява приблизително 320 души.

Селото е електрифицирано, водоснабдено и с изградени съобщителни мрежи. Тук работят кметство, пощенски клон, читалище с библиотека, православен храм и търговски обекти. Най-близките учебни заведения и здравно обслужване са в съседното село Полско Косово (10 км).

Туризъм

Поречието на река Янтра е подходящо както за риболов, така и за каяк туризъм. Участъкът от нея, подходящ за спускане с каяк е от гр. Бяла до устието й в река Дунав.

Интерес представлява и Беленският мост над река Янтра край гр. Бяла, на който е поставен паметник на неговия строител Колю Фичето (известен български възрожденски строител, архитект и скулптор).

На 15 км от селото се намира гр. Полски тръмбеш, който е известен с лековитите си минерални бани. В града може да се посети още Историческият музей, представящ експонати, проследяващи бита в района.

Текст: Мирела
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: