ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Обретеник

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Обретеник

Обретеник е село в Централната част на Северна България. Намира се в община Борово, област Русе.

Отстои на 32 км югозападно от гр. Русе, на 12 км северно от гр. Борово, на 47 км източно от гр. Свищов, на 210 км северозападно от гр. Варна и на 265 км североизточно от гр. София.

Селото е разположено в източната част на Дунавската равнина, на надморска височина от 250 м.

Обретеник се намира на 2 км от международния път Е 85, част от транспортен коридор № 9 (Хелзинки-Москва-Букурещ-Русе-Велико Търново-Александруполис). Има редовен автобусен транспорт по линията Русе-Батин. На 11 км се намира ж.п. спирката в гр. Две могили, която осигурява връзка в посоките Русе-Горна Оряховица и Русе-София.

В радиус от 10 км текат реките Дунав и Янтра. Релефът е равнинно-хълмист, а климатът - умереноконтинентален. Летата са сухи и горещи, а зимите - студени.

Обретеник е добре устроено село с население около 1560 души. То е електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. Работят кметство, пощенски клон, основно училище, читалище, здравна служба, аптека и различни търговски обекти.

Населението е заето предимно в земеделието, което се развива основно от две земеделски кооперации.

Културни забележителности

В основата на културния облик на селото е Народно читалище "Христо Ботев", което разполага с библиотека, музейна сбирка и картинна галерия. Развива активна художествена самодейност в лицето на женска фолклорна група, детски танцов състав и театрален колектив.

Гостите на селото могат да посетят историческия паметник-костница на руски войни от Руско-турската освободителна война, паметния знак по случай освобождението на селото от турско робство и паметната плоча на загиналите в Отечествената война.

Източник: www.borovo.org
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: