ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

С. Джулюница

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Русе - с. Джулюница

Джулюница е село в Северна България. Намира се в община Ценово, област Русе.

В България има още едно село със същото име - в община Лясковец, област Велико Търново.

Отстои на 61 км югозападно от центъра на гр. Русе, на 9 км северно от с. Ценово, на 24 км югоизточно от гр. Свищов, на 224 км северозападно от гр. Варна и на 255 км североизточно от столицата София.

Населението е приблизително 250 души.

Селото е разположено в близост до долното течение на река Янтра, в средната част на Дунавската равнина, на 57 м надморска височина. Релефът е равнинно-хълмист, а климатът - умереноконтинентален. Лятото е сухо и горещо, а зимата - студена.

В селото има кметство, пощенски клон, читалище, православен храм и търговски обекти. То е електрифицирано, водоснабдено и с изградени комуникационни мрежи. В съседното село Новград (4 км) се намират най-близките учебни заведения и лекарски практики. В гр. Бяла (23 км) са най-близките болнични заведения и ж.п. гара.

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ И ТУРИЗЪМ: 

Край село Джулюница могат да се видят красивите меандри на река Янтра, интересни скални образувания и обширни, зелени поляни. Устието на река Дунав е на около 8 км разстояние.

Река Янтра предоставя отлични възможности за риболов на кефал, распер, щука, сом, бяла риба, костур, бяла мряна. Участъкът на реката е подходящ и за спускане с каяк. Тук бреговете са изключително удобни и за къмпинг.

В близост до селото се намира местността "Марков кръст", на левия бряг на р. Янтра. Разположен е високо в скалите и представлява издълбан кръст в предварително заравнена основа. Някои от местните хора свързват появата му с подвизите на Крали Марко - известният непобедим юнак, възпят в народния ни епос.

Текст: Мирела
Снимки: www.panoramio.com, интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: