ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Радомирци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Плевен - с. Радомирци

Радомирци е село в Северна България. Намира се в община Червен бряг, област Плевен

Отстои на 11 км югоизточно от гр. Червен бряг и на 48 км югозападно от гр. Плевен. Град Луковит е на 7 км южно, а съседните села Телиш и Рупци са съответно на 13 км североизточно и на 5 км северозападно. Столицата София е на 118 км югозападно. 

Разположено е в Дунавската равнина, в близост до течението на река Златна Панега. Надморската му височина достига около 130 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира с подчертано студена зима и горещо лято. 

Постоянното население наброява 1552 души. 

Радомирци е сравнително добре уредено село - главните улици са асфалтирани и осветени. Има изградени електрическа и водопреносна мрежи. Мобилните оператори имат покритие. Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. А през селото минава главен път Е83.

Тук функционират кметство, читалище, църква, основно училище, детска градина, магазини и заведения. Един общопрактикуващ лекар е поел грижата за здравето на местните. Болнични заведения ще намерите в гр. Луковит и гр. Червен бряг. 
В селото има рибарски клуб и танцов състав. 

Град Луковит е един от 100-те национални туристически обекта. Там ще видите красиви пещери, манастири и каньони и може разгледате също крайречния ландшафтен парк "Панега".

Река Искър предлага чудесни възможности за воден туризъм, риболов, плаж, разнообразен отдих сред природата. Реката южно от Червен бряг все още протича в каньон, който макар и не така впечатляващ като Искърския пролом, е привлекателен туристически обект.

Подходящо място за екскурзия е село Реселец (19 км западно).  Там могат да бъдат видени групи от скални кули с височина от 20-30 м, които наподобяват различни фигури. Най-известните от тях са Куклите и Купените. Високо в скалния венец до река Ръчене се вижда скален прозорец, който заедно със скалите около него образува ясна фигура на огромен слон. На около километър от селото се намира Пропадалото, местност, която е пропаднала с около 30 м и е оградена от отвесни скали.

Източници: http://bg.wikipedia.org http://bg.guide-bulgaria.com
Снимки: http://www.radomirtsi.byethost9.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: