ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Габровдол

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Габровдол

Габровдол е село в Западна България. Намира се в община Земен, област Перник

Отстои на 27 км северно от гр. Земен и на 28 км западно от гр. Перник. Съседните села Гигинци и Беренде са съответно на 3 км североизточно и на 3 км югоизточно, а село Ноевци е на 9 км североизточно. Столицата София е на 67 км в същата посока.

Разположено е в планински район, в подножието на планина Черна (Църна) гора, а надморската му височина достига 866 м. Климатът е умерен под влиянието на нископланинския релеф. Характеризира се със студени зими и сравнително топли лета.

Постоянното население наброява около 82 души. Има изградени водопреносна и електропреносна мрежи.

Автобусен транспорт го свързва с град Земен.

Габровдол е известен със сурвакарската си група. Благодарение на атрактивните облекла, лиците и представяните ритуали от пернишката маскарадна обредност групата гостува на различни фестивали в чужбина.

Туризъм и забележителности

На няколко километра се намира Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян", до който има извор с лечебна минерална вода. Известен е още с произведените от монасите екологично чисти продукти - биволско кисело мляко, мед и вино. Пътят до светата обител е приятен за разходка и разстоянието се изминава за по-малко от час. 

Още малко по-нагоре в планината е най-високият връх в планината Черна гора - връх Тумба (1129 м).

Местността Бърдото е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността Лесков дол. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

Източници: http://bg.wikipedia.org, http://zemen-bg.com/
Снимки: http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: