ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Бегуновци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Бегуновци

Бегуновци е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

Отстои на 8 км югозападно от гр. Брезник и на 28 км северозападно от гр. Перник. Село Ноевци е на 6 км югоизточно, а столицата София е на 57 км източно. 

Намира се в планински район, а надморската му височина е 724 м. Близо до селото тече р. Ръждица. Климатът е умерен с изразени температурни инверсии в долините и влияние на нископланинския релеф. 

Постоянното население е около 126 души. Има изградени водопреносна и електропреносна мрежи.

В селото има поща, магазин, кметско наместничество, читалище с библиотека, стадион и футболен клуб. Най-близките детска градина, училище и общопрактикуващ лекар са в с. Ноевци. Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник. 

 

Туризъм и забележителности

Църквата "Св. Николай" в селото е от епохата на Възраждането и е реставрирана. Иконостасът в нея е уникален и датира от XVII в.

Край Бегуновци има изграден едноименен язовир, който е изключително подходящ за спортен риболов и гребане с лодки. 

Наблизо, в подножието на връх Тумба (1129 м), се намира Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян".

Местността Бърдото е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността "Лесков дол". С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки:http://www.panoramio.com 

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: