ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ярославци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Ярославци

Ярославци е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник

Отстои на 14 км северозападно от гр. Брезник и на 33 км северозападно от гр. Перник. Съседните села Завала и Красава са на съответно 4 км северозападно и на 6 км югоизточно. Столицата София е на 63 км източно. 

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 933 м. Климатът е умерен, но е под влиянието на планинския релеф. Зимите са много студени, а летата прохладни.

Постоянното население наброява около 36 души. 

В селото има магазин. Най-близките училища, детска градина и медицинска помощ може да намерите в гр. Брезник. Кметското наместничество е с. Красава.

Туризъм и забележителности

Близо до селото могат да бъдат видени останките на Билинския манастир

Язовир Красава, който се намира до съседното село, е обновен и зарибен, което го прави отлично място за риболов.

Уникални природни образувания в района, които трябва да посетите са живописното ждрело на р. Ерма, което е на едва на 15 км и красивия Врабчански водопад (11 км).

Друга природна забележителност е студеният минерален извор Желязна вода в местността Бърдото до Брезник. С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

Източници: http://bg.wikipedia.org http://www.breznik.info
Снимки: интернет

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: