ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Стефаново

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Стефаново

Стефаново е село в Западна България. Намира се в община Радомир, област Перник. 

В България има още три населени места със същото наименование в община Добричка, област Добрич, в община Ловеч, област Ловеч и в община Габрово, област Габрово.

Отстои на 9 км югоизточно от гр. Радомир и на 23 км южно от гр. Перник. Село Гълъбник е на 14 км югоизточно. Съседните села Друган и Долни Раковец са съответно на 7 км източно и на 2 км югозападно. Столицата София е на 51 км североизточно. 

Автобусен транспорт го свързва с останалите населени места. 

Постоянното население наброява около 441 души. 

Намира се в подножието на планина Острица, а надморската му височина е между 500 и 700 м. Климатът се характеризира със студена зима с много снеговалежи, прохладно лято и късна пролет. В района често явление са мъглите. 

Тук функционират кметство, читалище, магазин и кафене. Най-близкото училище е в с. Гълъбник. Медицинска помощ може да получите на територията на гр. Радомир, където има и детска градина. До селото е разположена мотописта, на която се организират тренировки и състезания. Има и футболен клуб. На мястото на стария храм е построен нов, носещ името "Св. Йоан".

Язовир Стефаново е разположен непосредствено до селото и е много приятно място, изключително подходящо за риболов на щука, шарани и други видове риби.  В района има още три язовира Върба, Долна Диканя и Студена. 

В Перник си заслужава да разгледате средновековната крепост Кракра

Интересен природен обект е и най-дългата пещера в България - Духлата (15 км).

Източници: http://bg.wikipedia.org http://www.radomir.bg
Снимки: http://eji-blog.blogspot.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: