ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Ракиловци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Ракиловци

Ракиловци е село в Западна България. Намира се в община Ковачевци, област Перник

Отстои на 2 км южно от Ковачевци и на 29 км западно от гр. Перник. Село Лобош е на 8 км южно, а с. Калище е на 10 км в същата посока. Столицата София е на 56 км североизточно. 

Редовен автобусен транспорт свързва селото с останалите селища.  

Намира се в планински район, а надморската му височина е 596 м. Климатът е умерен и се отличава с топли лета и студени зими.  

Постоянното население наброява около 168 души. 

В селото работи читалище "Селска пробуда", както и магазин. Най-близката здравна служба е в с. Ковачевци, където работят стоматолог и аптека. Детска градина има в с. Лобош, а средищното училище е в с. Калище.  Специализирана медицинска помощ ще получите в болниците на територията на гр. Перник. 

В местността Манастирище край селото може да видите останки от антично селище. Намиращият се в непосредствена близост яз. Пчелина пък създава повече от добри условия за риболов и почивка. Районът се отличава с чистия си планински въздух и красива природа. 

Други забележителности, които може да посетите в околността са Радибошки манастир "Св. Троица", Чепински манастир, Гигински манастир "Св. Козма и Дамян"Жаблянски манастир "Св. Йоан Предтеча" и Земенски манастир.


Източници:http://bg.wikipedia.org
Снимки:http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: