ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Станьовци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Станьовци

Станьовци е село в Западна България. Намира се в община Брезник, област Перник.

Отстои на 19 км югозападно от гр. Брезник и на 39 км северозападно от гр. Перник. Съседното село Долна Секирна е на 2 км южно, а село Ноевци е на 14 км източно. Столицата София е на 64 км източно.

В селото са изградени водопреносна и електропреносна мрежи.

Разположено е в планински район, а надморската му височина е 831 м. Климатът е умереноконтинентален и се характеризира със студена зима и сравнително топло лято. 

Постоянното население наброява около 103 души.

Тук функционират кметско наместничество, читалище, магазин и кафене. Има и ловна дружина. Най-близкият общопрактикуващ лекар е в с. Долна Секирна. Болница, стоматологични практики и аптеки има в гр. Брезник. Училища и детски градини има в с. Ноевци и в общинския център.

През Станьовци минават реките Светля и Клисурка, което прави селото подходящо за отдих сред природата и риболов.
В района има още няколко язовира, които създават отлични условия за спортен риболов яз. Брезнишки извор (8 км), Бегуновци (9 км) и Слаковци (14 км).

Забележителности, които може да посетите са Чепинският манастир и Гигинският манастир "Св. св. Козма и Дамян" (11 км).

Местността "Бърдото" е прочута с "желязната" минерална вода, която извира от южната страна на хълма в местността "Лесков дол". С богатия си минерален химичен състав и ценните си физико-химически  и физиологически свойства, железният минерален извор в гр. Брезник притежава лечебни свойства, които са привличали вниманието на болни и здрави хора още в далечното минало.

Източници: http://bg.wikipedia.org http://www.breznik.info
Снимки: http://www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: