ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Насалевци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Насалевци

Насалевци е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник.

Отстои на 14 км западно от гр. Трън и на 60 км северозападно от гр. Перник. Столицата София е на 89 км югоизточно.

Разположено е в планински район, а надморската му височина достига 839 м. Климатът е умерено-континентален и се характеризира четири ясно изразени сезона. Наблюдава се топло, но не горещо лято, докато зимата е много студена. Пролетта е хладна и с много валежи, настъпва към края на март и началото на април, а есента е по-топла.

Постоянното население наброява около 35 души.

Най-близките учебни заведения, както и търговски обекти ще откриете в общинския център. Отново в Трън ще получите и медицинска помощ.

Туризъм и забележителности

Православна църква "Рождество Богородично", изградена през 1859 г., която се нуждае от реставрация. До самия черковен двор растат два многовековни дъба, които са обявени за забележителност.

Местностите Щърби камик, Бързака, Беловац, Одърица, Мали пут и Радавица, възвишението Рид, както и пясъчните пирамиди в подножието на планината. Интересно е и Подидуб - гробище с няколко вековни дъба, както и статуята на Гергана и извора в селото.

В село Бусинци има „Музейна сбирка на бусинската керамика", която е открита още през 1982 г., редом с изложбените зали има работни ателиета и малка хотелска част.
Сега в музея се съхраняват над 1300 предмета (стомни, делви, чаши, паници, гювечи, гърнета и др., общо около стотина форми) на над 1000 майстори от селото и околността. Само в музея могат да се видят т. нар. оканичета - ритуални малки стомни за вино и ракия, както и крондира - уникална стомна с дупка по средата. Тук се пази и повече от 100-годишна пещ, на която е работил добилият световна слава майстор Петър.

Недалеч са и живописното ждрело на р. Ерма, връх Руй, скалната църква "Св. Петка", Трънският манастир и Врабчанският водопад.

Наличието на много диви животни в горите около селото предоставя на любителите на лова чудесна възможност. Хората, които предпочитат риболова пък може да се разходят до язовирите Ярловци и Лилянци.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.snimka.bg/

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: