ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ

Селища:

ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Горочевци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Перник - с. Горочевци

Горочевци е село в Западна България. Намира се в община Трън, област Перник.

Отстои на 22 км южно от гр. Трън и на 68 км северозападно от гр. Перник. Съседните села Видрар и Мрамор са съответно на 4 км южно и на 11 км северно. Столицата София е на 98 км източно.

Разположено е в планински район, в подножието на връх Плоча (1329 м), а надморската му височина достига 988 м. Климатът е умерено-континентален, полупланински и се характеризира със студена зима и топло лято. 

Постоянното население наброява 89 души.

Горочевци е сравнително добре уредено село - електрифицирано и водоснабдено е. До него води асфалтов път, а главните улици са осветени.

Тук работят кметство, магазин, кръчма и къща за гости. Най-близките учебни и медицински заведения са в общинския център.

Интересна е старата кръчма-дюкян от XIX век разположена централно в селото. Тя се ползва от местните хора, но е и интересен туристически обект.

Само на 3 км на северозапад е най-високият връх на Еловишката планина - връх Плоча (1329 м), достъпен по немаркирана пътека. Открояват се и други два други върха на тази планина - Голема и Малка Куровица. На изток през долината на буйната пролетно време Костуринска река е връх Попова шапка (1481 м) от Любаш планина. Южно между планинските хребети речната долина се разтваря в прекрасна панорама увенчана дълбоко в далечината със силуета на Конявската планина и нейния първенец връх Виден (1487 м).

Най-важната забележителност в с. Горочевци е голямата възрожденска църква "Св. Илия" от втората половина на XIX век. Храмът е еднокорабен и едноабсиден.

При православния параклис "Св. Богородица" всяка година има събор, обикновено той става на християнския празник - 15 август.

Туризъм и забележителности

В село Бусинци (18 км северно) има „Музейна сбирка на бусинската керамика", която е открита още през 1982 г., редом с изложбените зали има работни ателиета и малка хотелска част.
Сега в музея се съхраняват над 1300 предмета (стомни, делви, чаши, паници, гювечи, гърнета и др., общо около стотина форми) на над 1000 майстори от селото и околността. Само в музея могат да се видят т.нар. оканичета - ритуални малки стомни за вино и ракия, както и крондира - уникална стомна с дупка по средата. Тук се пази и повече от 100-годишна пещ, на която е работил добилият световна слава майстор Петър.

Недалеч са и живописното ждрело на р. Ерма, връх Руй, скалната църква "Св. Петка", Трънският манастир и Врабчанският водопад.

Наличието на много диви животни в горите около селото предоставя на любителите на лова чудесна възможност. Хората, които предпочитат риболова, пък може да се разходят до язовирите Ярловци (24 км) и Лилянци.

Източници: http://bg.wikipedia.org
Снимки: http://www.sibir.bg

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: