ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАСЕЛЕНИТЕ МЕСТА В БЪЛГАРИЯ

Държава:

БЪЛГАРИЯ ГЕРМАНИЯ ГЪРЦИЯ
ИНФО ПАКЕТ
Полезна информация за населеното място. Общини, училища, детски градини, болници, РПУ, магазини, доставчици на услуги и др.

с. Овчеполци

Вижте къде се намира на картата Имоти в област Пазарджик - с. Овчеполци

Овчеполци е село в Южна България, част от община Пазарджик, Област Пазарджик.

Отстои на 19 км североизточно от гр. Пазарджик, на около 20 км северозападно от гр. Съединение и на около 45 км от гр. Пловдив.

Населението наброява около 1100 души.

Релефът е  равнинно-хълмист, със средна надморската височина около 280 м.
Климатът в района е преходно-континентален, като се характеризира с мека зима със средна температура около 0ºС, топло и сухо лято със средна температура около 26ºС.

Селото е благоустроено и с отлично уредена инфраструктура, като включва пълна електрификация, водоснабдителна система, частична канализация, телефонизация, интернет и кабелна телевизия.

На около 10 км преминава автомагистрала „Тракия”, а през град Пазарджик, който се намира на 19 км преминава европейски път Е80, който свързва населеното място с градовете Пазарджик, Пловдив и София. В селото има ж.п. гара по линията Панагюрище-Пловдив.

Има кметство, църква, училище, детска градина и читалище.

Здравна служба и аптека обслужват населението на селото. Има изградена мрежа от търговски обекти и заведения.

Населението намира работа в градовете Пазарджик, Пловдив, Съединение, както и в цеховете открити на територията на селото.

 

Туристически и културни забележителности

Забележителност представляват "Овчите хълмове", намиращи се над селото. Те са защитена зона и при археологически разкопки, се откриват останки от цял средновековен град. По данни на Регионален исторически музей в Пазарджик са открити останки от тракииска керамика, както и на експонати, които показват, че крепостта е от доста по-старо време.

На около 5 км южно от селото преминава река Луда Яна, а на 2 км е разположен яз. Дикилика, места предлагащи подходящи условия за риболов, отдих и разходки сред природата.

 

Източници: www.forum.selo.bg
Снимки: www.panoramio.com

Ако имате още информация за района, моля подайте я тук: